İletişimde Uyum
İnsan sosyal bir varlıktır. Dünya var olduğundan buyana sürekli iletişim kurma ihtiyacı vardır. İletişim için sadece sözler yeterli değildir. Vücut dilimiz ses tonumuz da iletişimimizi etkiler.
55% – vücut dili
38% – ses
7% – asıl içerik
Bu araştırma sunumlara dayandırılmıştır ve duruma göre değişebilir. Bununla birlikte pek çok iletişimde vücudun duruşu, ifadeler, göz teması ve ses tonu kullandığımız sözcüklerden çok daha önemlidir. Örneğin ses tonumuzda herhangi bir vurgu yoksa duygularımız karşı tarafa geçmez. Örneğin sevinçli bir olay anlatırken monoton bir ses tonu kullanmak sevincimizi ifade etmekte zayıf kalır. Ya da üzüntümüzü ifade ederken sevinçli bir ses tonu kullanmak duyduğumuz üzüntüyü karşıya geçirmez.
Etkili bir iletişim kurabilmek için uyum yeteneğine sahip olmak gerekir. Karşıdaki insanla aynı görüşte olmanız gerekmese de ona tepki vermeniz ve anlaşıldığı duygusunu vermeniz gerekiyor. İletişim kurduğumuz kişiyi dinlediğimizi ifade etmek ve arada bazı sözler ve mimikler kullanmak iletişimin en önemli unsurudur.
Karşımızdaki insanın vücut dili ve ses tonu açısından uyum ve aynalama yöntemini kullanarak ve deyim yerindeyse ‘onun dansına katılarak’ uyum yaratabiliriz. Böylece kendi dünyamız ile onun dünyası arasında bir köprü kurulur ve etkili iletişimin temeli olan güven oluşur.
Kendinizi karşıdaki insanın deneyimine göre ayarlama anlamına gelen bu işleme ahenk kurma diyoruz. İletişim sanatı, ayak uydurmak ve sonra yavaş yavaş amaçladığınız noktaya doğru yönlendirmek demektir.
Sözel olmayan bazı eşleştirme ve yansıtma örnekleri şunlardır:
Vücut Ses
Duruş Yükseklik
Yüz ifadeleri Ton
El hareketleri Vurgu
Göz hareketleri Tempo
Nefes alışlar Tanımlayıcı sözcükler
Ayak hareketleri Tekrar sözcükleri
Vücut değişimleri